7/3/17

Ungkost rapport. Informe sobre hábitos alimentarios en la juventud noruega

Ungkost 3 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. og 8. klasse i Norge. Kostholdet ble kartlagt i et utvalg av 636 4. klassinger og 687 8. klassinger i løpet av 2015 ved hjelp av en internettbasert matdagbok. Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Undersøkelsen viser at kostholdet blant 9 og 13 åringer i Norge stort sett er i tråd med helse myndighetenes anbefalinger for kostens innhold av nærinsstoffer. Det er imidlertid fortsatt noen klare ernæringsmessige svaheter. Særlig inneholder kostholdet for mye mettet fett og det er fremdeles for mye tilsatt sukker i kostholdet, selv om det ser ut til å ha vært en reduksjon i sukkerintaket fra 2000 til 2015. I forhold til anbefalingene for mikronærinsstoffer var det også for lavt inntak av vitamin D. Inntaket av grønnsaker, frukt og fisk er fortsatt noe lavt blant både 9 og 13 åringene.

I Norkost 3 undersøkelsen blant voksne fant man at mange har et inntak som er langt under anbefalt inntak av grønnsaker, frukt og bær, fullkorn og fisk. Det tyder på at utfordringer som ses blant voksne også er å finne blant barn.



Dietajuvenil 3 es una investigación de la nutrición a nivel nacional sobre los alumnos comprendidos entre el nivel 4 y 8 de la enseñanza obligatoria en Noruega. La dieta fue estudiada entre 636 alumnos de 4 de primaria y 687 de secundaria durante el año 2015 con ayuda de un diario del consumo alimentario basado en la red. La investigación fue realizada por la Sección de ciencias de la nutrición de la Universidad de Oslo, en colaboración con el Instituto nacional de salud pública, Dirección general de Salud y Control Alimentario. 

La encuesta muestra que la dieta en los jóvenes de entre 9 y 13 años noruegos a grandes rasgos cumple las expectativas marcadas por las autoridades acerca de las recomendaciones de qué se debe comer. Sin embargo hay todavía unas claras debilidades nutricionales. En concreto la dieta contiene  demasiadas grasas saturadas y sigue habiendo mucho azúcar añadido en la ingesta diaria, a pesar de que se aprecia una reducción desde el 2000 al 2015. En lo concerniente a los elementos químicos esenciales se sigue apreciando un bajo consumo de vitamina D. La ingesta de vegetales, fruta y pescado sigue siendo algo reducida entre los jóvenes de estas edades.

En la encuesta DietaNor dirigida a los adultos se encontró que muchos tienen un consumo mucho menor de lo recomendado sobre vegetales, fruta y frutos, pasta y pescado. Esto muestra que los retos que se aprecian entre los adultos también se encuentran entre los niños.


Fuente: fhi.no